UPDATE România ar obține fonduri UE de peste 43 de miliarde euro în 2014-2020 – surse europene
România ar obține fonduri UE de peste 43 de miliarde de euro în exercițiul 2014-2020, potrivit formulei de buget convenite vineri la Consiliul European, au precizat, pentru Mediafax, surse europene.
UPDATE Acordul liderilor UE prevede un buget de 960 de miliarde de euro în perioada 2014-2020
Acordul la care au ajuns liderii europeni cu ocazia summitului de la Bruxelles prevede un buget multianual al Uniunii Europene de 960 de miliarde de euro, prima scădere bugetară din istoria blocului comunitar.
Cifra a fost dezvăluită de președintele Franței, Francois Hollande.
Comisia Europeană solicitase un buget de 1.003 miliarde de euro.
UPDATE „Am pus deoparte șase miliarde de euro pentru a finanța inițiativele de angajare a tinerilor. Fondurile structurale au fost alocate pentru state precum Grecia, Spania, Italia, iar țările mai sărace vor primi fonduri de coeziune mai mari”, a explicat Herman van Rompuy, președintele Consiliului European, adăugând că negocierile privind bugetul UE au ținut cont de perspectivele de relansare a creșterii economice, de stimulare a creării de noi locuri de muncă precum și de stimulare a comerțului.
Liderii europeni au decis totodată să sprijine statele din lumea arabă în tranziția către democrație și dezvoltare economică.
Totodată, membrii Consiliului European au discutat despre situația din Mali, hotărând să „ajute la restabilirea ordinii democratice și constituționale”, a precizat van Rompuy.
Președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, anunță pe Twitter că s-a ajuns la consens pe bugetul UE, scrie Mediafax.
„Am realizat acordul. Consiliul European a convenit asupra bugetului financiar multianual pentru restul acestui deceniu. A meritat așteptarea”, a anunțat președintele Van Rompuy pe contul său de Twitter.
Lucrările Consiliului European au fost reluate la Bruxelles în jurul orei 15.30, ora României, după o întrerupere de aproape cinci ore.
La reluarea lucrărilor, președintele Van Rompuy urma să prezinte o nouă formulă revizuită pentru bugetul UE 2014-2020.
El înaintase și în cursul dimineții o altă propunere, după o negociere maraton care s-a prelungit pe durata întregii nopți de joi spre vineri.
România, dar și Bulgaria și Cehia ar fi fost nemulțumite de cadrul financiar avansat în această dimineață de președintele Consiliului, potrivit publicației EUobserver.com.
De asemenea, surse oficiale precizau pentru Mediafax că propunerea formulată dimineață de Van Rompuy reducea semnificativ alocarea pentru România, cu peste un miliard sub pragul de 40 de miliarde.
Pentru exercițiul financiar 2007-2013, România are o alocare totală de 33,5 miliarde euro.